2015. október 16., péntek

Kritika: Sword Art Online

SPOILER!



A Sword Art Online életem egyik legjobb élménye és egyben legnagyobb csalódása volt. Az ismertetőt olvasva az ember azt gondolná, hogy egy ilyen csodás, egyedi alaptörténetből egy leírhatatlanul mesés animét fog látni, DE NEM! Az egész össze lett csapva és egy béna szerelmi szállal is elrontották. De mint mondtam, ez az anime életem egyik legnagyobb élménye és csalódása volt. Lássuk, miért:

SAO - Sword Art Online

Pro:

- Egy igazán egyedi és csodálatos világot láthatunk.
- A harcok elképesztőek.
- A szörnyek valami eszméletlenül jók lettek.
- A zenékre nem lehet túl sok panaszunk.
- Úgy maga az egész grafika fantasztikus és a néző számára érezhető, hogy a szereplők egy MMO játékban ragadtak.


Kontra:

 - Az idő ugrások óriásiak, gyakorlatilag semmit nem tudunk meg a szereplők Aincrad-ban töltött idejéről, arról, hogy hogyan élték meg azt, illetve úgy magukról a szereplőkről sem derül ki semmi.
- Kirito és Asuna minden különösebb erőfeszítés nélkül a legjobb kardforgatók. Miért? Kirito még érthető, elvégre gyerekkorában egy kis ideig kendózott, ráadásul van tapasztalata a SAO-val és más kardforgatós játékokban is tudást szerzett, de Asuna mire föl rendelkezik ennyi tapasztalattal?
- Kirito és Asuna jóformán két percig nincsenek együtt képernyőn, úgy hogy bármi belsőbb, személyesebb dolgot megtudnának egymásról. Így felmerül a kérdés, hogy egyáltalán mit szeretnek egymásban a másik külsején kívül?
- A karakterek egyáltalán nincsenek kidolgozva, emiatt a karakter fejlődés gyakorlatilag a nullán áll.

ALO - Alfheim Online

Pro: Sajnos ezúttal mindössze három pozitívumot tudok felhozni:

- Szép grafika
- Jó zenék
- Gyönyörű harcok


Kontra:

- Az ALO-nak az égadta világon semmi értelme, teljesen felesleges. Nem történik benne semmi különleges, nem ad semmit. Egyszerűen nincs története.
- A szereplőkben még mindig nincs semmi, a karakter fejlődés még mindig nulla.
- Lerí róla, hogy csak időhúzás az egész.


GGO - Gun Gale Online

A SAO rohanása és az ALO gyatra, semmit mondó eseményei után nem sok jóra számítottam a második évadtól és egyben a harmadik játék szériától. Viszont kellemeset csalódtam. Bátran kimerem jelenteni, hogy a Sword Art Online világai közül a GGO a legjobb történetszál mind közül.

Pro:
- Végre nem csak hogy van egy történetünk, de a tetejében kevésbé rohannak az események és végre van egy ÉRDEKES, VISZONYLAG KIDOLGOZOTT KARAKTERÜNK!
- Mint az előző szériákban, a grafika és a harcok most is gyönyörűek, látszik, hogy egy MMO játékról van szó. A zenékre pedig szintén nem lehet igazán panaszkodni.
- Érezhető Death Gun karakterével járó feszültség.
- Végre megtudunk valamit a Nevető Koporsó szervezetről.

Kontra: Negatívumot nem igazán tudok mondani, illetve nem emlékszem rá, hogy bármi komolyabb negatív élmény ért volna ezzel kapcsolatban. Talán az egyetlen amit feltudnék hozni, az a fénykard, de hogy őszinte legyek igazából nem zavart, mi több még örültem is neki. Vicces volt nézni, ahogy Kirito, mint valami Jedi ugrál a lőfegyverek világában, bizonyítva ezzel, hogy egy hátrányosnak tartott fegyver nem mindig, illetve nem mindenki kezében jelent hátrányt.



És visszatértünk az ALO-ba

Őszinte leszek: Ebből a történet szálból talán ha két-három részt láttam, nem bírtam tovább. A GGO-ba kaptunk egy vagány, belevaló lányt, akiről persze kiderült, hogy valójában egy nagyon bizonytalan, mégis kedves lány. Ezzel nincs is semmi baj, de azt kell mondjam, hogy nagyon nem illik az Alfheim világába. Arról nem is beszélve, hogy nagyon háttérbe szorul és belőle is egy elhanyagolt, semmit jelentő karakter lett. Olyan, mintha a Gun Gale Online nem is lett volna és ezzel együtt egy viszonylag normálisan kidolgozott karakter sem létezett volna. És azt hiszem erről nem is tudok többet mondani, mivel nem néztem végig ezt a szériát (persze lehet, hogy egyszer rászánom magam és befejezem, aztán kiegészítem ennek a kritikának ezt a részét).

Akárhogy is, számomra azzal, hogy a SAO-t elsiették és az ALO-t behozták, nagyon elrontották az egészet. Sokkal jobb lett volna, ha rendesen, kicsit több részlettel mesélik el a karakterek Aincrad-ban töltött napjait (Klein), illetve ha jobban megismertetik őket a nézővel és KIDOLGOZZÁK őket. Ha rendesen bemutatják azt, hogy a szereplők hogyan jutottak el arra az erő szintre, ahol vannak (elsősorban Asuna). Ha sokkal részletesebben bemutatják a történetet, elejétől a végéig és esetleg úgy hozzák be a GGO-t, akkor tökéletes lett volna. Valamint az sem lett volna h*lyeség, ha Kirito kijavítja Akihiko szándékos hibáit, valamint leszedi "ha a játékban meghalsz, valóban meghalsz" programot a NerveGear-ből és tovább fut a Sword Art Online.
Ennek ellenére egy csomó felesleges anyagot és üres lyukakat kaptunk ettől a műtől, amit nagyon sajnálok, mert ebből tényleg egy egyedi és csodálatos sorozatot lehetett volna kihozni.

Ezen orbitális hibái ellenére csak ajánlani tudom, mert az animében szereplő játékok fantasztikus élményt képesek nyújtani . Ugyanakkor, aki szereti a virtuális valósággal, játékokkal kapcsolatos történeteket, annak kötelező.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése