2015. március 8., vasárnap

Miért mese, illetve miért anime az anime?




    Az animék körüli legnagyobb vita a rajongók és a nem rajongók közt, az a mese kontra nem mese.
Én sokáig úgy voltam vele, hogy "nem érdekel ez az ostoba vita", de azóta már több animét is láttam és megváltozott ez a hozzáállásom. Meg vallom őszintén, pár perccel ezelőtt még ugyanazon a véleményen voltam, mint a többi anime rajongó, de elolvastam ezt a posztot, mert úgy gondolom, hogy a másik fél véleménye is fontos, hogy Ő miért tartja mesének. 
Ebből jöttem rá, hogy egy bizonyos ponton az anime is mese, mint ahogy a filmek és sorozatok is.



Miért van igazuk az animéket "lemesézőknek"?

A válasz pofon egyszerű: Ahogy az anime, úgy a mese is egy műfajnak tekinthető, noha inkább csak irodalmi szempontból. De ez téves, mivel nem csak könyvek formájában léteznek mesék. 
Valamint, ahogy az animéket, úgy a meséket is külön alműfajokra és típusokra lehet bontani. És itt kérdezem azt, hogy hol voltatok irodalom órán kedves animések?

- Népmese
- Műmese
- Verses mese
- Tündérmese
- Tanmese (fabula)
- Állatmesék
- Tréfás mesék -
- Hazugság vagy bolond mese
- Láncmese
- Csalimese
- Novellamese

(Forrás: Wikipedia)

Tehát h*lyeség azzal jönni, hogy a mese mese az anime meg anime. Ez nem magyarázza meg a különbséget a kettő közt. Ahogy az sem, hogy a filmek és a sorozatok miért nem mesék. 


Miért anime az anime és nem mese?

A válasz szintén nagyon egyszerű. Sokan azt mondják, hogy a karakterek rajzolása miatt, a mangákból átvett rajzolási stílus miatt. Igen, jó részt ez is benne van, de itt nyugaton elsősorban nem ettől anime. Azért anime, mert japánok készítik, az ő sajátos megrajzolási technikájukkal, aminek köszönhetően elkülönülnek a nyugati megrajzolástól (noha egy-egy műnél átvették ezt a stílust). Valamint az animéket kedvelők szeretik (némely esetben valósággal a megszállottságig imádják) Japánt, úgy ahogy van (nyelv, kultúra, szokások, építészet, lakberendezés stb.) ezért az onnan származó meséket, rajzfilmeket úgy különböztetik meg a nyugatiaktól, hogy animének hívják őket. Mert mint ahogyan a fogalmak közt is oda van írva, az anime szó az angol animation szóból ered, de a nyugati népekkel ellentétben, japánban minden mesét, illetve rajzfilmet animeként emlegetnek. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése